keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Noukkahiiri

Meilläpäin päästäisiä sanotaan "noukkahiiriksi", ei "nokkahiiriksi". Pari päivää sitten huomaisin pikkiriikkisen päästäisen piipertävän lähellä aurauspenkkaa. Välillä otus pysähteli ja haisteli pitkällä kuonollaan ilmaa ja tuntui olevan jotenkin eksyksissä. Raukka oli varmaan sokaistunut auringonpaisteesta, jos yleensä mitään näki niin pienillä silmillä.

Kerrankin oli kamera valmiina ja sain muutaman kuvan aika kaukaa otettua. Jouduin rajaamaan aika paljon ja kuvat eivät ole aivan tarkkoja. Eikö olekin ihmeellinen ja suloinen pallero ja niin pieni, pienempi kuin tavallinen metsäpäästäinen. olisiko ollut 5 cm korkeintaan ilman häntää.

Löysin netistä kuvauksen vaivaispäästäisestä ja se sopii hyvin tähän pikkuiseen. Kauaa ei päästäinen auringossa viihtynyt, vaan kipitteli kiireenvilkkaa  pajupuskan juurella olevaan koloon.

Kuvat isonevat klikkaamalla.

Uusia lukijoitakin on ilmaantunut, tervetuloa  lämpimästi:)


Mihinkäs minä olinkaan menossa...

Olikos se kotikolo tuolla?

Hmmm... eiku tuollapas

Onneksi Käpä ja Nuti eivät olleet mukana:) Nutin mielipuuhaa on kolojen kaivaminen lumeen.

Käpä ei pidä lumesta, neitokaisen tassuja ja nenua paleltaa ja parin minuutin päästä hän kiipeää Annin takintaskuun lämmittelemään:)

Nuti ei ole lumesta moksiskaan, välillä sukelletaan hankeen tekemään uusia luolia.

Pikkaisen alkaa Nutinkin nenu punoittaa

Auringonpaisteessa onkin mukava lämmitellä.


Aurinkoisia kevätpäiviä teille, varokaahan putoilevia jääpuikkoja:))

26 kommenttia:

 1. Päästäinen on todella veikeän näköinen otus :D Itse en niitä ole koskaan luonnossa nähnyt...

  Toivottelen mukavia kevätpäiviä, myös Käpälle ja Nutille :) <3

  VastaaPoista
 2. Taitaa olla vähän pohojalaasia vaikutteita tuossa "noukkahiiressä". Hassu pallero. Pienenä pelastelin niitä kissan kynsistä, kun kiusasi vain, muttei syönyt...

  VastaaPoista
 3. Kati, harvoin päästäistä näkee luonnossa, joskus pellolla olen nähnyt, tämä tapaaminen olikin sen vuoksi mieluinen.
  Kiitos samoin sinulle aurinkoa ja lämpöisiä kevätpäiviä.

  Katja, tervetuloa lukijakseni:) Joo, tuo noukkahiiri kuulostaa pohojalaaselta. Meidän Kimuli-koira myös jahtaa harmikseni päästäisiä, pari kertaa olen onnistunut pelastamaan pikku raasun koiran hampaista.

  VastaaPoista
 4. Enpä usko että olisin tuollaista nähnyt, noukkaeläintä. Vilistäviä hiirulaisia välillä tontilla näkyy ja yleensä kimmastun kun ne syö mun kukat, tai niiden juuret.
  Hauskat kuvat "pötköistä". Ja sitten tuo hurmaava tippuva pisara!
  Aurinkoisin terveisin Laventeli

  VastaaPoista
 5. He, hieno huutomerkki lopussa :-D
  Nuo lemmikit on niin hellyttävän näköisiä, vaikka onkin vaikea ajatella että ne ovat kesyjä!
  Ja päästäisen olen nähnyt vain menehtyneenä eräänä keväänä, ehkä juuri pakkasiin.

  VastaaPoista
 6. Laventeli, kiitos, eipä näin pientä otusta helpolla erota ainakaan kesäisin. Päästäiset ovat harmittomia otuksia, ne ovat hyönteissyöjiä, jopa hirvikärpäsen toukat kelpaavat niille. Vesimyyrä sensijaan on aika herkkusuu, sille kelpaavat perunatkin ja kerran se vei kaikki ruskoliljan mukulat.

  VastaaPoista
 7. Ihana pieni vipeltäjä, joskus olen nähnyt tuollaisen lyllertävän vauhdilla hangella. Oi syökö ne hirvikärpästen toukkia! Mahtavaa niistä tuli heti minun bestiksiä! Aivan valloittavan ihania kaksi Käpä ja Nuti:)

  VastaaPoista
 8. Mags, kiitos, pötkylät ovat hurmaavia otuksia, mutta tarpeen tullen naskalihampaisia riiviöitä (perheemme varpaat saavat sen tuta välillä:))
  Päästäisiä ei juurikaan näe, muuta kuolleena. Muistan hassun tapauksen lapsuudestani. Olin palaamassa koulusta kotiin, kun näin hangella päästäisen. se oli mielestäni niin pieni ja suloinen, että otin sen kiinni ja pistin koululaukkuuni. Arvaat varmaan äitini kommentin, kun esittelin "aarteeni") Jouduin päästämään otuksen vapaaksi.

  VastaaPoista
 9. Valokki, kiitos. Päästäinen on ihmiselle hyödyllinen, varmaan monta tuhohyönteistäkin ja toukkaa se popsii kesän mittaan. Katsoin netistä, että vieläkin pienempi päästäislaji elelee Suomessa, nimittäin kääpiöpäästäinen, pituudeltaan vain 4 cm.

  VastaaPoista
 10. Itsekin muistan nuoruudessani nähneeni
  päästäisiä, kun maalla (ent.Espoo)asuttiin.
  Nyt en ole nähnyt/huomannut.
  Nuo vintiösi ovat hurmaavan näköisiä.
  Ja, tuo "huutomerkki" on mahtava!

  VastaaPoista
 11. Sirpa, kiitos, harmi, ettei päästäisiä näe useimmin, tämän odottamattoman kohtaamisen jälkeen huomasin, kuinka kiinnostavia ja suloisia otuksia ovat.
  Käpä ja Nuti odottavat jo malttamattomasti lämpimämpiä ilmoja, sitten on pihallakin kiva vilistää, tosin tietenkin kävelytyshihnassa.

  VastaaPoista
 12. Tämä päästäinen on kyllä suloisen näköinen ;) Myös Käpä ja Nuti ovat aivan suloisia ♥♥

  VastaaPoista
 13. Elisa, kiitos, välillä pitää postailla näitä eläinkuvia, hankien kuvaaminen jo alkaa kyllästyttää, kunpa se kevät sieltä tulisi oikein kunnolla ja lumet alkaisivat sulaa:)

  VastaaPoista
 14. Ompa söpö tuo päästäinen, pikku nokkineen hellyttävä, ja oikein hyvät kuvat nämä on ,kuten aina.
  Minäkin olen joskus nähnyt kun oli omakotitalo.
  Ihana!

  Ja entäs sitten nämä kaksi veitikkaa, eikö ne karkaa?
  Suloisia ovat kertakaikkiaan myöskin ♥
  Mitähän nuo lie olis tehnyt pikku päästäiselle, vai ei mitään?

  Aurinkoista päivää sinulle, ja mukavia kuvailuja :)

  VastaaPoista
 15. Manteli, vilkaisepa blogiini ja nouda omasi.
  Terveisin.

  VastaaPoista
 16. Voi että mikä noukkahiiri! :D Upeat kuvat olet saanut, oikein oikealta ja vasemmalta on noukanprofiilia esitelty.
  Päästäistä onkin tosi vaikea onnistua kuvata, joten onnenpekka olet kun hänet yhytit hangelta.

  Jossain olen kuullut päästäiselle myös sellaisen vanhan nimen kuin supiainen, mistähän se muuten tulee/missähän päin se on käytössä ollut(?).

  Kun ruutuun tuli ensimmäinen Nutin kuva, ensin luulin että näit samalla reissulla kärpänkin ja ajattelin että nyt kyllä taisi tulla noukkahiirelle lähtö.
  On hauska tuo punanenä. :)

  VastaaPoista
 17. Kiva kun täällä oppii uusia sanojakin:) Noukkahiiri-nimeä en ole koskaan kuullut, enkä ole tainnut talvihangillakaan tavata.
  Toiseksi alin kuva Nutista on tosi kiva, tuo pieni lumimökky tuossa vieressä tekee kuvasta miten sen nyt muotoilisi, tasapainoisen:)
  Nyt täytyy kävellä tuolla liukkailla kieli keskellä suuta!

  VastaaPoista
 18. Söpö päästäinen, mutta kyllä omat lemmikkisi vetävät pisteet kotiin: kauniita eläimiä! Ne eivät siis lähde kaivamiaan tunneleita pitkin karkuun?

  VastaaPoista
 19. Seijastiina, kiitos, olen vieläkin onnellinen, kun tämän pikku palleron tapasin♥
  Kyllä freteillä varmaan saalistusvaisto heräisi, kun näkisivät päästäisen. Hihnassa kulkevat yleensä, olen tainnut jostain kuvasta häivyttää talutushihnan.
  Samoin sinulle aurinkoista huomispäivää:)

  Sirpa, käynpä katsomassa vähän päästä:)

  Uuvana, kiitos, vieläkin ihmettelen hyvää onneani, olikohan aurinko syynä päästäisen maanpinnalle tuloon. Olen ennenkin nähnyt samassa paikassa metsäpäästäisen etsivän jotain innokkaasti tienlaidalta, jossa oli jo sulaneita kohtia. Silloinkin sain pari kuvaa, mutta ne olivat heikkolaatuisia. Ehkä soran seassa oli jotain pieniä hyönteisiä.

  Supiaisen nimeä en ole täällä kuullut mainittavan. Suomessa onkin kuusi eri päästäislajia, mikä oli yllätys. Kääpiöpäästäinen on vieläkin pienempi, vain nelisen senttiä ilman häntää.

  Nuti ja Käpä eivät onneksi olleet mukana, mutta kärpän ja lumikon jälkiä olen nähnyt tänä talvenä paljon. En tiedä syövätkö päästäisiä, jotka erittävät pahanhajuista eritettä puolustuksekseen.

  VastaaPoista
 20. Vikki, kiitos, nauratti, kun isäni ei tiennyt muuta nimeä kuin noukkahiiri tälle pallerolle, vähän valistin häntä sitten:)
  Nuti osaa poseerata, mutta on oltava salamannopea kuvaamisessa. Fretit ovat liukasliikeisiä veitikoita.
  Meidän kotitie on onneksi vielä luminen, vähän päästä sinne ei ole menemistä, kun suojat tulevat.

  Katriina, kiitos, kyllä fretit lähtisivät omille teilleen ilman vahtimista ja ovatkin melkein aina talutushihnassa. Taisin näistäkin kuvista häivyttää hihnat poies kloonaustyökalulla:)

  VastaaPoista
 21. Oletpas saanut pitkäkärsäisen vekkulin hyvin kuviin. Enpä olekaan noin läheltä päässyt sitä näkemään. Vähän orvon oloinen lumella.

  VastaaPoista
 22. ATToivanen, kiitos, kiva kun piipahdit. Juu, otuksen nimi voisi olla kärsähiiri:), kuono nimittäin oli varsin taipuisa ja heilui joka suuntaa. Näyttikin vähän siltä, kuin olisi ollut eksyksissä, lumen allahan nämä pienet talvensa viettävät. Päästäiset ovat kuulemma tarkkoja reviireistään, ehkä pieni tappelunnujakka oli saanut kaverin pakosalle:)
  Hyvää kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 23. Minä kuvia katsellessani heti mietin, että onkos pötkylät ihan vapaana vai oletko kuvanmuokkauksella poistanut hihnat. Kaulapannat kun ainakin näkyvät :)

  Minä jäin näitä kommentteja lukiessani aivan imettelemään, että ihmiset eivät ole päästäisiä nähneet. Meillä päin niitä vilisee ihan uskomattomalla syötöllä. Tuolla niitä kesällä kipittelee pitkin pihaa pitkien neniensä kanssa. Ja ojanpientareista tykkäävät kovasti, sillä lenkillä ollessa sellaisia vilistää äkkiä karkuun heinien seassa. Taitavat olla täällä päin niitä metsäpäästäisiä.

  Viime kesänä annettiin kissojen olla pihalla vapaana, niin ne tappoivat ihan jatkuvalla syötöllä päästäisiä - en ymmärrä mistä niitä riittää! 2-5 löysin päivittäin pihalta!

  Ainiin, et ehkä tunnista nimimerkkiäni - olen vaihtanut uuteen blogiin ja samalla uuteen profiiliin. Tervetuloa uuteen blogiini! T: Marika :)

  VastaaPoista
 24. Marsu, juu, pötkylöitä ei voi ainakaan sulan maan aikana päästää vapaaksi, luulen että karkaisivat, kun ovat niin uteliaita. Nutia voi vähän päästää lumeen leikkimään, mutta kerran veijari meinasi karata metsään, onneksi oli vinkulelu mukana, Nuti ei voi vastustaa sitä:)

  Joskus tuntuu, etteivät kaikki ihmiset tiedä, mikä päästäinen on:) Meilläpäin on paljon päästäisiä, joskus kun seisoskelee hiljaa tiellä, saattaa nähdä päästäisen vilahtavan heinikossa. Ikävä kyllä hirvikoiramme tuo aina välillä päästäisiä ja myyriä pihalle, sille ei voi mitään. Koiralla on niin hyvä kuulo ja hajuaisti, ettei tältä voi välttyä.

  Onnea uudelle blogille, käyn mielelläni vierailulla, kiitos kutsusta:)

  VastaaPoista
 25. Hienot kuvat päästäisestä ei ole tänä talvena punatulkkuja näkynyt terveisiä Vuolenkoskelta nähtiin joutseneita,isokoskelo ja Heinolassa kun palattiin harmaalokkeja Kymijoella

  VastaaPoista
 26. Matti, kiitos, meillä on muutama punatulkku, kauniita ovat. Kiitokset terveisistä, joutsenia näkyi jo täälläkin Herrasen kanavalla. Lokit ovat tulleet aikaisin, kaipa ne löytävät vähän kaloja sulapaikoista, mutta saavat kyllä vielä varrota vähän aikaa jäiden lähtöä.

  Hyviä kuvausilmoja ja kevätpäiviä:)

  VastaaPoista