torstai 26. elokuuta 2010

Perhosia synkän päivän vastapainoksi

Tänään oli tosi kurja sää, pilvistä ja välillä sateli tihkua. Pari kertaa yritin mennä vähän kävelylle kameran kanssa, mutta valo ei riittänyt eikä löytynyt enää ötököitäkään (jos ei lasketa hyttysiä). Pari punarintaa titsahteli metsän uumenissa. Ei uskoisi, että vielä muutama viikko sitten oli yli 20 astetta lämpimämpää, aurinko paistoi, perhoset lentelivät.

Kesä taitaa olla auttamattomasti ohi, parempi vain aloittaa syksyn odotus...ja ruskan. Nautin suunnattomasti syksyn raikkaista ja kuulaista säistä, keltaisten lehtien ja sinisen taivaan kontrastista. Jaksan kävellä pidenpiä lenkkejä, kaikkea kaunista kuvattavaa löytyy syksylläkin. Suurin haaveeni olisi nähdä oikein komea hirvi ja vielä saada kuvattuakin se.

Selailin blogiin laitettavia kuviani, olen ne jo ajat sitten käsitellyt ja pienentänyt, mutta koskaan ei ole aikaa niitä postata. Nyt iltojen pimetessä on enemmän aikaa laittaa kuvia ja aloitan näistä perhoskuvista. Tämän kesän saalis jäi heikohkoksi vaikka perhosia olikin paljon. Helteellä ei oikein jaksanut keskittyä kuvaamiseen, äkkiä vain piti räpsäistä kuvat.

Tulipas pitkät jaarittelut, laitan lopulta niitä kuviakin:)

kesäkuun lopussa kuvasin tämän tuntemattoman

haapaperhonen tykästyi vanhaan hikiseen kenkääni

lauhahiipijä on suloinen pieni nappisilmä

heinäkuun alkupuolella kukkineessa mesiangervossa istuskeli lanttuperhonen

sinisiipi uinahteli heinänkorrella

pienen pieni kultasiipi

neitoperhosiakin näin ilokseni

Sain toisestakin neidosta kuvan

nokkosperhosten paljous ihastutti, niitä saattoi nähdä toistakymmentä yhdellä silmäyksellä

Tämän perhosen nimeä en tiedä, voisiko olla kultasiipi?

heinäkuun lopussa näin tämän vähän haalistuneen liitelijän, oli aika suuri, ehkä joku hopeatäplälaji.

Suruvaippa oli niin vikkelä, etten millään meinannut pysyä perässä. Hetkeksi istahti sentään huilaamaan.

herukkaperhonen antoi odottaa itseään, tämän kauniin perhosen kuvasin vasta elokuun puolessa välissä.

13 kommenttia:

  1. Piristää kummasti perhosten "tarkkailu" näin virtuaalisestikin. Hyvä, että olit jemmannut nämä kuvat loppukesälle.

    Muuten olen sitä mieltä, että lämpimiä syyspäiviä on vielä tulossa, eivät lopulliset kylmät vielä ala.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Irma, olen säästellyt muitakin kuvia syksyn pimeisiin.
    Toivottavasti ennustuksesi toteutuu, on vaikea tottua näihin kylmiin päiviin ja auringonvalon puute on vielä pahempaa. Äitini muisteli hääpäiväänsä, joka oli 24.9.1955. Silloin oli ollut yli 20 astetta lämmintä, ihana syyspäivä. Äitini meni moottoriveneen kyydissä saaresta mantereelle. Hän kertoi seisoneensa koko matkan, ettei hääpuku likastuisi. Oli varmaan vaikuttava näky: nuori kaunis morsian valkoisessa puvussaan pitkä huntu liehuen veneen kiitäessä tyynellä järvellä. Nyt pääsi vähän juttu rönsyilemään, vanhat tapahtumat ovat niin kiinnostavia.

    VastaaPoista
  3. Perhoset tuovat tuulahduksen aurinkoisista kesäpäivistä. Olen samaa mieltä Irman kanssa, kyllä sitä aurinkoa ja lämpöä vielä tälle loppu kesällekin saadaan.
    Kyllä minä joitain perhosia sain kesän aikana kuvattua, mutta en niin mitä kuvittelin.
    Minulla oli sellainen tunne lomillakin, että perhoset karttoivat, ei lennellyt pihassa niinkuin edellisenä kesänä, samoin on lintujen kanssa. Täällä kotonakin kaikki, jopa räksät puuttuu. Noita rantoja kartan, kun on niitä sorsastajia, vaikka onhan niilläkin niitä välipäiviä. Ei sen puoleen, onhan nuo ilmatkin ollu nyt sateisia, jospa nyt viikonloppuna hieman olisi seesteisempää.

    Hyvää alkavaa viikonloppua

    VastaaPoista
  4. Upeat perhoset!
    Niitä onkin ihana kuvat ja katsella.
    Mukavaa viikonloppua :D

    VastaaPoista
  5. Kiitos, tänne harmaaseen päivään toivat ihanasti väriä nämä perhosesi! Suruvaippa on ikisuosikkini, mutta oletpas saanut haapaperhosestakin sävykkään kuvan!

    VastaaPoista
  6. Ai näitä lentäviä väriläiskiä, joka lähtöön on malleja ja kuoseja.

    Minäkin pidän syksystä, varsinkin retkeilysäänä. Viileämpi ilma sopii minullekin kuin varsinkaan tämänkesän helle. Syksy tuo vain minulle aina mukanaan töiden alun ja samalla tulevat myös vanhat muistot koulunaloituksesta jostakin vuosine takaa. Siksi syksyn lähestyminen on aina jotekin mielessä rauhatonta aikaa, on levoton olo. Joskus olisikin mukava kääntää tuo rytmi tarkoituksella toisinpäin, ottaa lomaa juuri silloin kun on aina tottunut että se loppuu.

    VastaaPoista
  7. Valokuvablogissani on sinulle jotain..., huomasin juuri, että olet ehkä jo saanut samanlaisen. Mutta ei lisä pahitteeksi, blogiasi on kiva seurata, kuvasi ja tekstit piristävät.

    VastaaPoista
  8. Ai että ihania perhosia! Pitää koettaa kurkistella perhoskirjasta löytyisikö noille nimiä ;) Jospa vielä perhosiakin meille näkyisi, eli lämmintä toivon sinne sekä tänne!

    VastaaPoista
  9. Mags: kiitos,tämä päiväkin on jatkunut tasaisen harmaana. Suruvaippa on kaunis perhonen ja suurikin, sitä ei voi olla ihastelematta.

    Uuvana: Kiitos, näitä väriläiskiä ei enää pihalta löydä, mutta kohta onneksi ruska värjää luonnon. Keltaisia lehtiä näkyy jo paljon, pian on virittäydyttävä syksyn tunnelmaan. Tänään oli hyytävän kylmä, käsineet etsin jo käsiini.

    Valokin värsyjä: Voi kiitos, johan minua nyt hemmotellaan. En olisi uskonut viime tammikuussa, että vielä elokuussa blogini on "hengissä". Ajattelin kohta kyllästyväni, mutta tämähän on tosi mukavaa ja terapeuttista.

    Elisa: kiitos, minä en ole vieläkään saanut perhoskirjaa hankituksi. Ehkä vielä näemme suruvaippoja, jos lämpiää, tänä iltana en nähnyt kuin hyttysiä ja yhden ampparin.

    VastaaPoista
  10. Perhoset ovat niin kauniita!
    Täällä sataa parhaillaan vettä, kylmää ja kosteaa. En kuitenkaan halua uskoa että kesä olisi vielä ohi. Vielä tulee kauniita, lämpimiä syyspäiviä :)
    Kuva Haapaperhosesta viehättää eniten ja sitten toinen suosikki on tuo jota epäilit Kultasiiveksi.
    Kiitos taas ihanasta silmänruoasta!

    VastaaPoista
  11. Voisikohan tuo eka olla pursuhopeatäplä..
    ja tuo kultasiipi ehkä loistokultasiipi

    En siis todellakaan ole ekspertti, tässäkään ;)

    VastaaPoista
  12. Kiitos vikki. Täälläkin on kylmää ja märkää, mutta täytyyhän vielä tulla kesäisiä päiviä. SIeniä kyllä tulee, kun sataa. Tänään löysimme kolmisen litraa kantarelleja ja siitä tuli herkullinen muhennos.

    VastaaPoista
  13. Elisa, kiitos perhosen nimistä. Se perhoskirja on varmaan hankittava, on muutenkin kiva selailla ja ihastella eri perhosia, varsinkin talvella. Ötökät sen kuin vähenevät, tänään oli vain hyttysiä ja yksi hirvikärpänen löytyi hiuksistani. Kauniita sieniä olisi ollut vaikka millä mitalla kuvattavaksi, mutta sateen vuoksi ei voinut ottaa kameraa sienimetsälle.

    VastaaPoista