sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Arkajalan painajainen

Metsässä yksin samoileminen on aina ollut vähän pelottavaa. Kuulostelen jokaista risahdusta, vilkuilen taakseni, näen olemattomia varjoja. Valokuvausharrastus tietenkin kärsii tämäntyyppisestä pelosta. Siispä olenkin tyytynyt kuvaamaan pihapiirissämme tai kotiimme johtavalla tiellä. Asumme kokolailla "korvessa", lähin naapuri on puolen kilometrin päässä. Mökkimme on myös syrjäisellä paikkalla erämaajärven rannalla, joitakin mökkinaapureita tosin on.
Toissakesänä juhannuksen aikoihin  olin iltakävelyllä. Turvallisin mielin astelin katsastamaan oraspellon reunaan, olisiko peuroja tai hirviä kuvattavaksi. Oli jo myöhäinen ilta, auringon viime säteet leikkivät vielä puiden latvoissa. Minkäänlaista otusta ei näkynyt pellolla, mutta jäin kuitenkin "kytikseen". Kohta leppäpusikosta kuuluikin lupaavaa risahtelua, varmaankin peura kohta kurkistaisi lehvästön lomasta. Shokki oli valtava, kun pusikosta ilmestyi itse metsän kuningas! Oli aivan hiljaista lukuunottamatta sydämeni jyskytystä. Ajattelin, että nyt se on menoa, karhu näytti valtavalta, eikä pakopaikkaa ollut.  Enpä olisi pakoon  päässytkään, koska jähmetyin niille sijoille. Automaattisesti nostin kameran ja nappasin ensimmäisen kuvan, joka epäonnistui käsien tärinän vuoksi. Karhu oli noin 30 metrin päässä ja kuuli tietenkin sulkimen äänen. Nalle pelästyi minua yhtä paljon kuin minä sitä ja kääntyi heti metsään päin paetakseen. Yhden kuvan kerkisin vielä ottaa, onneksi se oli vähän tarkempi. Sitten hetki oli ohi.
Arvaatte varmaan, että mahanalus oli täynnä jalkoja, kun säntäsin kotiin. Ihme kyllä ei suurempia pelkotiloja jäänyt, koska huomasin myös karhun pelkäävän minua. Parin päivän päästä uskalsin mennä samaan paikkaan uudelleen, tosin koiran kanssa. Karhua en enää nähnyt myöhemmin kesällä, vaikka se rohkeampi osa minusta olisi halunnutkin...

12 kommenttia:

 1. Voinen sanoa, että kärsin myös tuollaisista arkailuista.
  Mahtavan otuksen olet päässyt näkemään. Harva kai karhun tapaa ja vielä kuvaamaan pääsee.

  VastaaPoista
 2. Lohduttavaa, jos joku muukin arkailee. Päätin, että ensi kesänä uskallan mennä talon lähistöllä olevaan metsää. Hui!

  VastaaPoista
 3. Tällaisia tarinoita ei olekaan joka tytöllä eikä edes pojalla!

  Maria

  VastaaPoista
 4. Niinpä, seuraavaksi voisin säikähdellä sutta tai ilvestä.

  VastaaPoista
 5. Rehellisesti sanottuna, olen kade! Suurpedon kohtaaminen metsässä on minun yksi suurimpia toiveitani. Susi olisi se ykkönen :).

  Hienoja kuvia kaikekaikkiaan tässä blogisa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos fotaajalle kommentista. Sehän tässä hassua onkin, että pelkään ja toivon yhtäaikaa näkeväni vielä karhun. Sudet liikkuvat muutaman kilometrin päässä meiltä, mutta eivätpä ole eksyneet tänne, ehkä ensi kesänä?

  VastaaPoista
 7. Hieno kohtaaminen - vaikka ymmärrettävästi "hieman" pelottavakin. Mutta ehdottomasti mieleenpainuva eikä ihan jokapäiväinenkään... Nalle ei ilmeisesti kuullut tai haistanut sinua, varmasti olisi pötkinyt pakoon jo aikaisemmin. Onneksi sillä ei ollut pentuja mukana, tilanne olisi saattanut olla hankalampi. Jokaisen luonnossakuvaajan unelma/painajainen!

  VastaaPoista
 8. Kiitos Irma. Muistaakseni oli melko tyyntä tai sitten tuuli heikosti karhun takaa. Pihastamme on metsäistä tietä noin 100 metriä ennekuin pellot alkavat, joten kävelen mahdollisimman äänettömästi sinne ja viimeiset metrin hiivin tosi hissukseen. Koskaan ei voi tietää, mitä pellolta löytyy...

  VastaaPoista
 9. Kauheeeeeta!
  Olipa hyvä että innostuin taas lukemaan näitä vanhoja postauksiasi!
  Siis minä myös oikeesti pelkään metsässä, juuri noita karhuja, säpsähtelen vaikka mitä ääniä, kun siellä liikutaan, ja mies nauraa minulle vähän..
  Mutta pakko sinne metsään on vaan päästä silloin tällöin.

  Voi ,että sinä siis näit KARHUN apua!
  Ja vain muutaman metrin päässä, mä olisin kuollut siihen paikkaan!
  Onneksi oli kiltti karhu ja pelästyi itsekin.
  Mutta olis se vaan mahtavaa nähdä toisaalta, olen aina odottanut näkeväni, onneksi en sentään.
  Sait silti hyvän kuvan, kyllä tuossa takuulla näpit vapisee!
  Eikö se makaamassa ollut helmikuuta kun oli, olis voinut olla kiukkuinen, kun hereillä on ollut.. onneksi selvisist säikähdyksellä.
  Upeeta etten sanoisi ♥

  VastaaPoista
 10. Seijastiina, juhannuksen aikoihin vuonna 2008 näin tuon nallekarhun eli keskikesällä. Nalle oli tulossa syömään kauranorasta. Tänä syksynä on ollut kilometrin päässä karhuhavainto, toivoinkin ja vähän pelkäsinkin taas näkeväni karhun, mutta eipä hän nyt näyttäytynyt, ehkä kuitenkin tarkkaili minua. Joskus tulee kävelyllä sellainen outo tunne, että joku tarkkailee minua, saattaapa risahduskin kuulua, silloin palailen pälyillen pihapiiriin.
  Onneksi kohta on talviunien aika, eikä tarvitse jatkuvasti taakseen katsella:)

  VastaaPoista
 11. No niin tietenkin, voisin lukea tarkemmin, anteeksi.
  Katsoin ensin tuota postauspäivämäärää, eli selittelen...höö.
  Mutta on se vaan vaikuttava näky ja pelottavakin.
  Minä olen sellanen säikky myös että pienintäkin risahdusta, niin hyvä etten säntää karkuun, kovin saloille seuduille en edes uskalla mennä, kyllä noita karhuja vaan liikkuu kovin paljon näinä aikoina, eikö ne ala jo mennä maate.. heh?
  Ilveksen ole kerran nähnyt, kuin iso komea kissa, olimme silloisen miesystävän kanssa metsällä, paitsi minä istuin vain nuotiolla, kun en pidän metsästyksestä, talvea se oli jo.
  Susia pelkään myös jostain syystä, en tiedä miksi, ne kummittelee usien myös unissani.

  VastaaPoista
 12. Seijastiina, minä näen karhuista ja ampiaisista painajaisunia joskus. Ilveksen näkeminen on varmaan ollut hienoa, sitä harvoin näkee. Päivänvalossa en ole nähnyt ilvestä, mutta kerran iltayöstä katselin portailta keltaisena palavia silmiä pihan toisella puolella ja kun otus kääntyi, huomasin töpöhännän. Nämä liikkeestä syttyvät ulkovalot ovat niin kirkkaita, että näkee kauas.
  Enpä minäkään uskalla yksin metsiin mennä ja pelkään pimeääkin.

  VastaaPoista