torstai 25. helmikuuta 2010

Lennä, lennä leppäkerttu

Olen yrittänyt joka kesä saada kuvaa lentoon lähtevästä leppiksestä - ei vain onnista. Juuri kun se levittää siipensä lähteäkseen lentoon, on tarkennus pielessä, tai sitten kun kamera on tarkentanut oikein, olen liian hidas, ja leppis on lentänyt tiehensä. Kotona sitten ihmettelen, miksi olenkaan ottanut kuvan pelkästä ruohonkorresta, ai niin, siinähän piti olla leppis lentoon lähdössä. No, täytyyhän jotain jännitystä olla ensi kesäksikin.
Parina menneenä kesänä on ollut vähemmän kovakuoriaisia, olisikohan syynä tämä paljon puhuttu ilmastonmuutos. Jotenkin tuntuu, että ötökät tykkäävät kyttyrää vähälumisista talvista; välillä sataa vettä ja välillä maa jäätyy eikä lunta ole suojana. Nyt on kuitenkin lunta enemmän kuin tarpeeksi, innolla odottelenkin, mitä ihanaisia koppiksia ensi kesänä saan kuvattua.

12 kommenttia:

 1. Voi ihanuus mitä kuvia, ovat tosi upeita kaikki, mutta poimin kaksi ihanuutta. Nuo kaksi ovat toiseksi ylimmäinen ja tuon leppäkertun yläpuolella. Kun katson uudelleen niin nuo pörrö kaksoset ovat myös upeita ja ... niin kaikki. Olen kyllä aivan myyty näiden edessä.
  Olet varmasti kuvannut jo pitkään, kun näissä on sellainen varma ote.

  VastaaPoista
 2. Kiitti kehuista. Toiseksi ylimmäinen on kankuri ja leppiksen yläpuolella oleva ehkä viherjäärä, en oikein hyvin tunne näitä koppiksia. Kolmisen vuotta olen kuvaillut järkkärillä, sitä ennen pokkareilla muutaman vuoden. Se on vaan huono puoli, että itsekritiikki kasvaa eikä sitten nauti niin paljoa "räpsimisestä". Nälkäkin kasvaa syödessä, eikä kuitenkaan ole varaa parempiin objektiiveihin. Kivaa kuitenkin on.

  VastaaPoista
 3. Nämä kuoriaisethan ovat kuin koruja.Ihan mahtavia kuvia jälleen.
  Puhuttiin yhden tuttavan kanssa loppukesästä, ettei leppäkerttuja näkynyt viime kesänä juuri ollenkaan.
  Olisko ollut jotain 70-lukua eräänä kesänä kun niitä oli valtavat määrät jopa kaupungissa. Liikuimme siihen aikaan paljon vesillä, vedenpinnallakin oli aivan lautoiksi asti.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kiitos! Muutama vuosi sitten oli paljon leppäkerttuja. Kymmenkunta saattoi köpötellä yhdessä piikkiohdakkeessa. Viime vuonna oli paljon ampiaisia väinönputkien kukkimisaikaan. Valokuvaamisesta ei tahtonut tulla mitään, koska ampparit olivat valloittaneet väinönputkien kukinnot.

  VastaaPoista
 5. Upeita mönkiäisiä, koppiksia ja sarvijaakkoja.
  Tuo punainen tikun nokassa pohdiskelija, utuiseen horisonttiin katselija on suosikkini.
  Makromaailma on ihmeellinen!

  VastaaPoista
 6. Kiitos, ötököitä kuvaan kaikista mieluiten.

  VastaaPoista
 7. Aloin tutkia vanhempia postauksiasi ja täältähän löytyi oikein aarteita! Mahtavan hienoja ötökkäkuvia sinulla. Saapiko kysyä, millaisella kalustolla kuvailet?

  VastaaPoista
 8. Kiitti, Irma. Kuvauskalusto oli näissä Canon EOS 400D, objektiivi: Canon ef 100 mm 2.8f makro usm. Jalustaa en yleensä käytä (hyvä olisi) Vuodenvaihteessa päivitin kameran 500D:hen, koska vanhalla kameralla oli otettu jo varmaan 60.000 laukausta enkä tiedä kauanko suljin kestää.

  VastaaPoista
 9. Minullakin on tuo 400-Canon. Makro on vain 60-millinen, jolla koetan pärjäillä. Tuota olen minäkin miettinyt, miten kauan kestää suljin, on nimittäin melkoisesti tullut räpsittyä, suurin osa kuvista mennyt roskiin... Tuossa 500:ssa taitaakin olla ihan uusia ominaisuuksia, joita ei vanhemmissa malleissa ollut, kuten videokuvaus.

  VastaaPoista
 10. 500:ssa on videokuvaus, jota en ole paljoa kokeillut vielä. Paras uudistus mielestäni on ISO-arvojen kasvaminen muistaakseni jotain 12000 paikkeille. Sain vanhojen tansseista ilman salamaa monta kohtuullista kuvaa. Tämä ominaisuus pidentää kuvausaikaa iltaisin, jippii! Näytön avulla voi myös kuvata hankalia kohteitä ja pikseleitä on tietenkin tullut lisää. Muitakin pieniä parannuksia on ja täytynee lukea käsikirja uudelleen, kaikkea en aivan ymmärtänyt. Suuri etu minulle on kameran keveys, koska kärsin niskavaivoista. Harkitsin vakavasti 50:n ostoa, mutta se oli liian painava.

  VastaaPoista
 11. Ihanat kuvat, minulla on järkkäri 450D, ja toinen tavallinen digi,sanotaanko sitä nyt kompaktikameraksi, jossa on jopa suurmepi zuumi, ja saa lähemmäksi kohteet kuin järkkärin mukana tulleeela, olen ostanut lähilinssejä ja loittorenkaita ja niillä harjoittelen, ensi kesäksi tahdon kaukoobjektiivin, vähän ovat kalliita.
  Aivan ihanan värisiä ötököitä ja hyvät kuvat olet ottanut.
  Leppäkerttu se on aina vaan ihana :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos Seijastiina, leppis on♥ symppis. Minäkin ostin sellaisen loittorenkaan, mutta yrityksistäni huolimatta en ole saanut parempia ja ainakaan tarkempia kuvia, mutta en vielä anna periksi, koska maksoi niin paljon.
  Kauko-objektiivi on minunkin haaveissani ollut monta vuotta, mutta rahat ei tunnu edes käytettyyn riittävän. Ajattelin, että näin syksyllä saattaapi tulla myyntiin käytettyjä. No, hyvää kannattaa aina odottaa.

  VastaaPoista