keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Pörriäisiä kesää odotellessa.Alkaa jo ahdistaa tämä talven kylmyys. Paras lääke siihen on katsella kärpäsiä ja muita ötököitä. Yhdenkään nimeä en tiedä, paitsi murkun, joka uhmakkaasti esittelee takalistoaan.  Kiltit, laittakaa kommentteja, jos jonkun tunnistatte. Erityisesti kiinnostavat ensimmäisen ja viimeisen kuvan lentävät. Kuvat ovat raskaalla kädellä cropattuja ja terävöitettyjä.

16 kommenttia:

 1. Kaikkia en tunnista minäkään, en ainakaan juuri noita ensimmäistä ja viimeistä. Kukkakärpäslajeja taitaa olla useampiakin, ainakin 2., 3. ja 7. kuvassa. Sinivihreä lienee kiiltokärpänen, 8. kuvassa tarhamehiläinen. Kesäksi rohmuan aina kaikki kirjaston perhos-ja ötökkäkirjat itselleni ja jatkan niiden laina-aikaa niin kauan kuin pystyy, mutta itselläni ei ole hyviä lähteitä. Netistä löytyy, jos viitsii etsiä...

  Oli keitä oli, kuvat ovat erinomaisen hyviä. Mielellään näitä jo katselee ainaisen lumen sijaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tiedoista, Irma. Pitääkin mennä käymään kirjastossa, vaikka ei sieltä taida löytyä muuta kuin perhoskirja, netistä ehkä sittenkin löytyisi.

  VastaaPoista
 3. Hyöteisfoorumilla http://hyonteiset.net/foorumi/index.php voi kysellä lajeja ja selailla muiden laittamia kuvia, jotka on määritetty. Ihan asiantuntevaa porukkaa tuntuu olevan foorumilla.

  VastaaPoista
 4. Jeps, juurikin kävin rekisteröitymässä hyönteisfoorumille. Sieltä varmaan löytyy kaikkea kiinnostavaa. Voi hitsi, pitääkö näihin hyönteisiinkin vielä vanhoilla päivillään hurahtaa!

  VastaaPoista
 5. En ole noiden hyönteisten asiantuntija, mutta tosi upeita kuvia olet niistä napannut. Tuolla ensimmäisellä on kauniit siivet. Tuo toiseksi alin on varmaan saanut siipeensä, kun noin sahareunaiset nuo siivet vai olisiko tuollaisia repaleisia ihan oikeasti.
  Ajattelin minäkin bongailla noita pikkuisia kesällä jos nopeus riittää tai kärsivällisyys, katsotaan.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Pehmyt piirto. Luulen että toiseksi alin oli saanut siipeensä, mutta ei se menoa haitannut.

  VastaaPoista
 7. Siipien repaleisuus saattaa johtua myös iästä. Minulla oli aikoinaan 25 vuotta mehiläisiä, joiden siivet kuluivat kesän aikana tuon näköisiksi kovassa työntouhussa kukasta kukkaan lentäessä, pitkienkin matkojen päästä kotipesästä mettä ja siitepölyä hakiessa.

  VastaaPoista
 8. Niin se saataa olla. Kyseessä on sitten vanha herra tai rouva, kuinkahan vanhaksi kärpäset elävät? Vähän nuutuneen olisia haalistuneita perhosiakin näkee usein kuvausretkillä.

  VastaaPoista
 9. Loistavia kuvia.
  Onkohan muurahainen nauttinut liikaa jotain nektaria kun noin on käynyt.
  Kolmanneksi alimmaisesta kuvasta tykkään ihan hurjasti. Kuinkahan tämän yhden ressukan matka sujuu noin repaleisilla lentovälineillä.
  Tunnistuksesa en kyllä pysty auttamaan, vaikka pidin aikanaan tärkeänä opettaa tyttärelle asioita ja ilmiöitä luonnosta, kirjallisuuttakin kertyi jonkin verran mutta hyönteiset ovat vähän vaikeampi laji.
  Olipa taas kaunista katsottavaa, kiitos!

  VastaaPoista
 10. Kiitos Vikki. Ehkäpä muurahainen on juopunut kevään mahlasta. Hyvin sujui lento repalesiiveltä, koska kerkesin vain yhden kuvan nappaamaan. Siinä kolmanneksi alimmaisessa kuvassa oleva kärpänen oli suurin koskaan näkemäni, ainakin 2 cm pitkä. Kärpänen yritti pysytellä väinönputken kukinnolla, joka sentään on aikas iso. Karvat näyttivät lähinnä piikeiltä ja pörinä oli mahtavaa.

  VastaaPoista
 11. Todella upeita makroja taas. Kun näitä katselee, tulee melkein häkeltynyt olo että tällaisia ihmeitä on taas pian luvassa, oikeasti, pörräämässä! ja kaikki väritkin vielä.

  Tuolla yhdellä kärpäsellä on kovin repaleiset siivet, onkohan se joutunut vähän turbulenssiin tai jotain.

  Minäkään en valitettavasti oikein hyönteisiä hyvin tunne, lajimäärityksessä en osaa oikien auttaa.
  Tuli näistä mieleen, että kylppärissä oli yhtäkkiä aamulla kun töihin lähdin pörräilemässä jokin pienen pistiäisen näköinen otus. Pitääkin mennä katsomaan vieläkö se siellä on.

  VastaaPoista
 12. Kiitos, Uuvana. Kyllä se vaan on ihanaa, että kevät on jo niin lähellä, enää muutama viikko odotusta. Repalesiipi on jotenkin lutunen ja myötätuntoa herättävä, siksi laitoinkin sen näytille. Rekisteröidyin eilen hyöteisfoorumille, mutta en ole ehtinyt vielä tutustua siihen, viikonvaihteessa sitten. Huomenna on muuten kevätpäiväntasaus. Hauskaa viikonloppua teille kaikille.

  VastaaPoista
 13. Onpas hyviä kuvia ihan kauttaaltaan! Hieno blogi.
  Voimisteleva muurahainen on hauska.
  Itse en omista makrovälineitä eikä telejä, jotta voisin tiirailla ötököitä tai lintuja. Siinä olisikin ihan uusi ja iso työsarka kuvausharrastukseen.

  VastaaPoista
 14. Kiitos Pipsalle. Makroilu koukuttaa ja houkuttaa aina kesäisin, kun pörriäiset ovat liikenteessä. Kunnon teleä en minäkään omista, koska ne ovat niin tyyriitä. Olen kyllä monta kertaa aloittanut säästämisen, mutta aina tulee jotain tarpeellisempaa.

  VastaaPoista
 15. Kauniita ötököitä, olet taitava tuossa macrokuvailussa ♥

  VastaaPoista
 16. Seijastiina, kiitos, makroilu on intohimoni kesällä enkä aina muista maisemia kuvailla. Pikku ötökkäiset ovat niin ihania♥

  VastaaPoista