torstai 27. toukokuuta 2010

Kukat kukkivat harmaanakin päivänä

Olin lomalla tämän päivän ja innokkaana tutkailin säätä aamulla. Ei sentään satanut, mutta tasaisen harmaata oli koko päivän eli ei mikään hyvä kuvauskeli. Iltapäivällä annoin periksi ja lähdin jalustan kanssa kuvailemaan, tuulikin vielä kiusasi. Iso-arvoja piti suurentaa, kun oli niin hämärää, siksi kuvista tuli kohinaisia, melkein kaikki kuvat joutivat roskakoriin. Laitan kuitenkin muutaman otoksen tältä päivältä sekä pari toissapäiväistä kuvaa.

22 kommenttia:

 1. Kyllä kannatti piipahtaa kameran kanssa ulos, kivaa jälkeä tuli.
  Tuo kuusen "käpy" on kaunis. Toukka vallan ihana ja muurahaiset työssään ahertavat, eivät piittaa paljon kuvaajasta.
  Pidän paljon metsäimarteesta ja varsinkin nuorena se on kaunis maanpeite kasvi, kauniisti olet sen kuvannut.
  Kesä etenee vauhdikkaasti, mutta nyt kun luonto on pullollaan kuvauskohteita, itselle on tullut sellainen pysähtynyt olotila, täytyy yrittää skarpata viikonloppuna viimeistään.

  VastaaPoista
 2. Kiva katsoa, mitä kaikkea kameraasi bongasit:) Tykkään noista kaikista!

  Minä olen kokonaan unohtanut jalustan käytön enkä itse asiassa ole lähtenyt sen kanssa kävelylle kuin kerran, luontokuvauskurssilla. Nyt on aina koira mukana eikä kuvaaminen kiinnosta ollenkaan.

  VastaaPoista
 3. Kauniita kuvia sait vangittua kameraasi, pidän kaikista kovasti. Jokaisessa on sellainen omanlaisensa tunnelma. Jalusta on vähän sellainen kakspiippuinen juttu, vähän sitä harmittaa roudata mukana, mutta sitten kun sen ottaa, niin huomaa sen kyllä heti kuvissa. Säädätkö sinä aina itse ISO-arvon? Minä pidän sitä melkein aina AUTO:lla..en tiedä onko laiskuutta, vielä olen niin aloittelija, että valotukset ja muutkin säädöt vie niin paljon aikaa, että en ole hirveästi siihen arvoon puuttunut ;)

  VastaaPoista
 4. Taas kaikki upeita, tunnelmiltaan hienoja kuvia. Ehkä pidän eniten tuosta torvijäkälien vakaasta rauhasta :-)

  VastaaPoista
 5. Pehmyt piirto, kiitos. Minulle tulee myös "kuvausjumeja" juuri silloin kun olisi paljon kuvattavaa. Johtuneeko siitä, kun en osaa päättää, mitä kuvaan ja millä objektiivilla. Päättämättömyys on kauheaa:D

  Katriina, kiitos, kun tykkäsit. Jalustan kantaminen on kyllä hankalaa. Eilen ratkaisin pulman niin että kuvasin vain aivan pihapiirissä, jaksoin siten kantaa jalustaa pienen matkan.

  Elisa, kiitos. Eilisen perusteella päätin taas ottaa jalustan ainakin makroilureissuille.

  Nykyään olen alkanut säätämään ISO-arvoja ja hyvän ystävän neuvosta siirryin kuvaamaan TV:llä, ennen kuvasin P:llä. Kuvista tuli heti tarkempia TV:llä, mutta pitää aina muistaa muuttaa suljinaikaa sen mukaan miten valon määrä vaihtelee.

  Jotenkin tuntuu, että tämä kamera ylivalottaa P:llä, siksi suljinaikaa säätämällä ja ISO-arvoja muuttamalla saa paremman tuloksen. Seuraavaksi aioin opetella AV:llä kuvaamista.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Mags. Torvijäkälien kuvat onnistuivat nyt vähän paremmin, kun oli pilvistä, aurinkoisella säällä niistä tulee liian vaaleita.

  VastaaPoista
 7. Paljon, paljon kauniita kuvia joita en ole malttanut pysähtyä kommentoimaan, olen kyllä katsellut.
  Kuinkahan monta kertaa päivässä muurahaiset joutuvat pyytämään anteeksi, kun tuollainen vilske on menossa, olettaen tietysti että niillä on käytöstapoja :)
  Suosikki on tuo jäkälä / sammalkuva. Luonnon pieniä taideteoksia parhaimmillaan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vikki. Muurahaisia kiinnostavat kirvat, joita oli runsaasti pajun oksalla. Puistatti vähän tuo murkkujen paljous, mutta kuvasin niitä kuitenkin.
  Kaikenlaiset jäkälät ovat kauniita, niistä vain ei tule otettua kuvia kovin usein.

  VastaaPoista
 9. Taidankin ottaa tälle kesälle projektin ja opetella sitten kuvaamaan tuolla tv:lla.. Minä kuvaan lähes poikkeuksetta av:lla, P:tä käytän tosi vähän ja ihan samasta syystä kuin sinäkin.

  VastaaPoista
 10. Kauniita värikkäitä yksityiskohtia, löysit harmaan päivän keskeltä. Tarkasti piirtyvät, muurahaisten, ahkerat pikku ahterit kuvissa. Hienoja!

  VastaaPoista
 11. Elisa, tänä iltana ei paljoa TV:t tai isot auttaneet...himputti, oli kaksi kaunista valkohäntäkaurista pellon perällä syömässä. Valo ei riittänyt ja parisataa milliäkin oli tarvinnut lisää.
  Katselin kauriita kuitenkin puoli tuntia ja tietenkin toivoin, että tulisivat lähemmäs, eivät tulleet. Muutaman suttuisen kuvan otin kuitenkin muistoksi.

  Valokin värsyjä, kiitos. Näköjään kannattaa pilviselläkin säällä makroilla, jos on jalusta mukana.
  Murkut ovat aina vähän hassun näköisiä ja oikeastaan aika rohkeita pikku otuksia. Eivät ne pelkää isompiaan, vaan puolustautuvat takapuolet pystyssä.
  Näin jossain kirjassa sellaisen kuvan, jossa murkkupataljoona puolustautuu. Kuva oli niin tarkka, että takapuolesta lähtevät suihkaukset näkyivät, oli muuten upea kuva.

  VastaaPoista
 12. Murkkukuvat ovat hauskat, siellä on jatkuva ruuhka noilla maanteille.

  En tiedä oletko huomannut koskaan, että joihinkin keltaisiin kukkiin on vaikea tarkentaa tietynlisina pilvisinä päivinä. Joku pilvinen keli toimii ok, joku toinen on ihan kumma.
  Kuvasin rentukoita yhtenä pilvipäivänä, ja kaikissa kuvissa kukat olivat jotenkin suttuisia, melkein kuin vain keltaisia väriläikkiä. Kuvaustilanteessa kamera tarkensi normaalisti ja kukat näkyivät etsimessä normaalin näköisinä, mutta kuvissa niistä puuttuivat yksityiskohdat ja kontrastit.
  joskus olen huomanut pokkrikameralla kuvatessa saman tietyn värisien purppurapunaisten kukkien kanssa. Esimerkiksi metsäkurjenpolvesta jos otti pokkarilla videota, videolla näkyi vain ihmeellinen sinipunainen läikkä. Tietynvärinen iiris tuotti saman aivan kumman efektin. Muuten kameran videotoiminto toimi aina ihan normaalisti.
  Olen miettinyt mihinkähän tuo voi liittyä.

  VastaaPoista
 13. Tuo mistä uuvana kertoi, ihmetytti minuakin.. Välillä nuo kuvat vuohenjuurista oli ihan keltaista mömmöä ;( Aika paljon piti säätää koneella kuvaa, että jotain yksityiskohtia sai esiin.

  VastaaPoista
 14. Uuvana ja Elisa, olen myös huomannut tämän tarkennusongelman ainakin kullerokuvissa ja leinikkikuvissa, olenkohan saanut yhtään kunnon kuvaa kulleroista. Kun yrittää sitten säätää kuvia, niin taustasta tulee sininen tai violetti, tämäkin ihmetyttää.

  Punainen väri on ainakin tälle kameralle vaikea, ruusuista tulee punaisia möykkyjä, ennen sain jopa pokkarilla parempia.
  Sen olen huomannut, että mitä puhtaampi ja kirkkaampi väri on, sen vaikeampi on kuvata sitä.

  Tänään alivalotin 2 aukkoa metsätähteä kuvatessani, saa nähdä, onnistuinko saamaan yksityiskohtia vähän enemmän.

  Onhan tämä valokuvaaminen tosi hankalaa ja aikaa vievää joskus, mutta onnistunut kuva palkitsee hyvällä mielellä pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
 15. Mukava tuo turkistoukka, samoin muurahaiset ja kuusenkukka.
  Kuvaan melkein aina täysmanuaalisäädöillä (M), koska tykkään alivalottaa, ISO 100 tai 200, enintään 400, sillä tavalla värit saa dynaamisemmiksi. Joskus laiskistun ja kuvaan täysautomaatilla, mutta ei kannattaisi, suurin osa kuvista tulee latteaa hötöä. Keltainen ja punainen palavat helposti puhki, luulen, että niiden detaljit saa varmemmin esiin alivalottamalla.
  Kenkuin kuvaussää on harmaa pilvipäivä, kun valo hajoaa niin tasaiseksi, että sillä ei saa korostettua mitään.
  Alkuaikoina raahasin jalustaa metsissäkin, mutta se takertui risuihin, oli aina jotenkin vinossa, hidasti menoa. Ei tule enää käytettyä kuin poikkeustapauksissa.

  VastaaPoista
 16. Monipuolista kuvasatoa kertyikin. Hyvä kun et kaikkea heittänyt roskiin. Karvatoukka on symppis.

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Kiitos Pipsa ja Irma. Edellisessä kommnetissani oli kirjoitusvirhe, joten kirjoitan sen uudelleen.
  Päivällä kuvasin mesimarjan kukkia alivalotuksella ja sain parempia kuvia. Täytyy kokeilla tätä kikkaa myös keltaisiin kukkiin.
  Pari sudenkorentoa kuvasin myös tänään, mutta kun oli niin harmaata, niistä tuli oudon värisiä.

  VastaaPoista
 19. Hienoja kuvia koko joukko. Kyllä kannattaa pilvisenäkin päivänä katsella avoimin silmin ympärilleen, tässä on hyvä esimerkki mitä kaikkea ihanaa tuonne luontoon on lehtien alle ja mättäänkätköihin piiloiteltu.

  VastaaPoista
 20. Kiitos Kaarnikka. Myös sateen jälkeen tekee "löytöjä", hämähäkit piilottelevat lehtien alla, sudenkorennotkin yrittävät pysytellä siivet supussa lehvästön suojassa. Pitää vain varoa, ettei kastele kameraansa.

  VastaaPoista
 21. Ihana punainen käpy!
  Nuo vesipisarat ,ilmeisesti orvokin terälehdillä, se kuva on valloittavav ihana.
  On todella kauniita kuvia, toukkakin, ja etevästi kuvattu muurahaiset, tuli iloinen olo, nyt on hyvä lähteä töihin kävelemään , kiitos :D

  VastaaPoista
 22. Kiitos, Seijastiina, kuusenkävyt ovat kauneimmillaan alkukesällä. Katselin itsekkin nämä kuvat ja huomasin, että postauksesta yli kolme kuukautta, voi jospa saisi aikaa siirrettyä taaksepäin - olisi ihana kesä vielä edessäpäin.

  VastaaPoista